TOP

Zachować smak i zapach lata

Lato niestety już powoli się kończy. Czekają nas już wkrótce jesienne, chłodne noce i zimowe, długie wieczory. Jednak każdy z nas chciałby zachować pamięć lata. Chcielibyśmy choć móc delektować się jego wspomnieniem, kiedy będziemy patrzeć na zaspy śniegu za oknem tudzież na opadające liście z drzew. Co zatem warto zrobić? Odpowiedź jest prosta!

Podgrzybki marynowane w occie – smak lata zaklęty w słoiku

Warto zebrane latem w lesie tudzież kupione od jednego z licznych zbieraczy podgrzybki zalać marynatą. Czy smak takich podgrzybków w occie na pewno będzie dobry? Oczywiście! Przede wszystkim – któż z nas nie ma dość tych wszystkich krakersów i paluszków podawanych na imprezach i spotkaniach? Podgrzybki są dla nich świetną alternatywą!

Ponadto należy pamiętać, że marynowane podgrzybki świetnie będą również komponować się z mięsami, pieczeniami. Czasem także możemy po prostu zjeść je na obiad z gotowanym puree z ziemniaków. Jest to również ciekawa i oryginalna przystawka, która doskonale zaostrza nasz apetyt.

Przepis na podgrzybki marynowane w occie

Pozostaje zatem pytanie – w jaki sposób możemy zrobić takie podgrzybki? Tu należy podkreślić, że przepis na tę przystawkę lub dodatek do dań jest naprawdę prosty. Podstawowy składnik to oczywiście podgrzybki. Warto wspomnieć, że najlepsze będą te, które są małe i twarde, mają twarde kapelusze. Kiedy już je zbierzemy albo kupimy, należy je umyć i gotować w osolonej wodzie przez 10 min.

Osobno zaś przyrządzamy marynatę. Każdy z nas ma nieco inne preferencje i gusta smakowe, toteż możemy modyfikować przepis. Generalnie jednak zalewa składa się z wody i octu. Do tego możemy dodać cebuli, soli, liści laurowych, gorczycy albo ziela angielskiego tudzież innych przypraw i dodatków – wedle uznania. Na koniec zalewamy podgrzybki przygotowaną marynatą i gotowe!

Podgrzybki marynowane w occie – zalety

Jakie są zalety takiej marynaty? Jak to zostało wspomniane na wstępie – zachowujemy smak i zapach lata na dłużej. Ponadto dysponujemy świetnym dodatkiem, który na pewno zachwyci naszych gości. To jednak nie wszystko.

Warto bowiem wspomnieć, że takie podgrzybki ślicznie wyglądają w naszej kuchni. Wypełnione ładnymi słoiczkami półki prezentują się bardzo ciekawie i nadają całemu mieszkaniu swojskości i przytulności. Ponadto – takie grzyby zachowują w pełni swoje właściwości odżywcze. Niezwykła przystawka i dodatek prawda? Warto zatem zrobić samemu takie podgrzybki!

Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net

Categories Ciekawe