TOP

Suszenie warzyw – jak się do tego zabrać?

Ze względu na zmieniające się pory roku i ograniczony dostęp do niektórych produktów spożywczych, człowiek od wieków próbuje różnych sposobów na przedłużenie ich żywotności. Jednym z najskuteczniejszych rozwiązań jest ich suszenie. Świetnie nadają się do tego warzywa korzenne, które potem można wykorzystać na wiele sposobów.

Proces suszenia – całkiem prosta sprawa

Suszenie to proces, polegający na usunięciu wody z danego elementu. Niezbędne do tego jest odpowiednie przygotowanie produktów oraz urządzenie wywarzające odpowiednią temperaturę w określonym czasie.

Jakie warzywa najlepiej się do tego nadadzą? Doskonale sprawdza się włoszczyzna – marchew, pietruszka, pora, seler. Wśród suszonych warzyw prym wiedzie również cebula i pomidory.

Tradycyjnie, proces suszenia wspomagało słońce. Historyczne metody wciąż są wykorzystywane do suszenia pomidorów, zwłaszcza na południu Włoch. Współcześnie wykorzystuje się do tego odpowiednie urządzenia, np. elektryczną suszarkę do warzyw. Jeżeli nasze gospodarstwo domowe nie jest wyposażone w tak specjalistyczny sprzęt, możemy w tym celu wykorzystać zwykły piekarnik.

Zanim suszone warzywa będą suszone…

Proces przygotowania suszonych warzyw rozpoczyna się od ich odpowiedniego umycia i pokrojenia lub przetarcia. Małe fragmenty należy wrzucić na kilka minut do wrzącej wody, a następnie układać na półkach w elektrycznej suszarce lub na blasze, którą następnie umieścimy w piekarniku. Temperatura suszenia powinna wynosić około 50 – 60 stopni Celsjusza. Uwaga – używając piekarnika, trzeba uważać aby suszone warzywa, nie stały się przypadkiem spalonymi warzywami…

Suszone warzywa gotowe – co dalej?

Wysuszone produkty należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym i chłodnym miejscu. Dobre warunki są gwarancją długowieczności tych tak przygotowanych warzyw.

Zastosowanie suszonych warzyw jest bardzo szerokie – doskonale sprawdzają się jako dodatek oraz baza do zup i bulionów. Świetnie pasują również do dań mięsnych – duszonych i pieczonych. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie ich jako przyprawa do sałatek. Wielbicielom przekąsek do gustu przypadnie z pewnością suszona marchewka, która jest idealną (i zdrową!) alternatywą dla wysokokalorycznych i tłustych „chrupadeł”.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

Categories Zdrowie i Uroda