TOP
Rydze marynowane - regionalny przysmak kuchni polskiej

Rydze marynowane – regionalny przysmak kuchni polskiej

Kuchnia polska słynie z przechowywania grzybów i warzyw w marynatach na bazie octu. To dzięki nim można się delektować smakiem wybranych gatunków grzybów zimą, wykorzystując je jako dodatek do dziczyzny czy do drobiu, ale również jako dodatek do sosu tatarskiego. W zależności od dodatków do marynaty, różny będzie smak zamarynowanych grzybów.

Tradycyjne sposoby na rydze marynowane

Do rydzów, podobnie jak do opieńków, maślaków, kurek czy borowików, najbardziej pasuje zalewa octowa, przy czym współczesna wersja takiej zalewy mocno się różni pod względem stężenia octu od zalewy popularnej jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Według klasycznych przepisów zalewa octowa, jaką należało przygotować na 1 kg obgotowanych w osolonej wodzie rydzów, składała się z wody i octu w równych proporcjach.

Współczesna wersja zalewy octowej, jaką przygotowuje się do rydzów marynowanych, składa się z około 6 szklanek wody, na które bierze się około 1 szklanki octu o stężeniu 10%. Taką marynatę oczywiście należy doprawić, sięgając po sól, pieprz czy ziele angielskie, przy czym gorącą marynatą należy zalać nie tylko rydze, ale również cebulę czy dodatkowo ugotowaną marchewkę.

Bardzo często zalewa octowa doprawiana jest dodatkiem miodu, przy czym na standardową porcję wody i octu bierze się około 0,5 szklanki miodu, zaś samą marynatę należy dodatkowo doprawić cukrem. Kolejną marynatą, w której podawane są rydze marynowane, jest marynata z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej, które łączy się z gorącą octową marynatą.

Rydze marynowane w marynatach regionalnych

Na bazie tradycyjnych marynat octowych lub octowo-miodowych przygotowuje się także marynaty regionalne, które nadają marynowanym grzybom charakterystyczny smak. W województwie zachodniopomorskim na listę przepisów regionalnych trafiła marynata octowa, do której w trakcie gotowania dodaje się zieloną szyszkę sosnową. Przepis na taką marynatę przybył do tego regionu wraz z ludnością z Wołynia. Dodatek szyszki sprawia, że tak zamarynowane rydze idealnie się komponują pod względem smakowym z dziczyzną, drobiem czy wołowiną.

Nieco inne dodatki wykorzystuje się z kolei na Podlasiu. W miejscowościach położonych nad Bugiem do tradycyjnej marynaty octowej z dodatkiem miodu dodaje się także pokrojoną w paski paprykę czy czosnek, natomiast sama zalewa może się różnić zawartością octu i dodatków przyprawowych.

Rydze marynowane znajdziesz na Sklep.vitapol.net

Categories Ciekawe